Varför 25 000:- ?????

Är en fråga som många ställer sig. Vi hör alla talas om orter och vänner där man betalar mindre för sin fiberinstallation. Många vet att tex i Höllviken kommer priset att hamna på 14 250 om man ej har möjlighet till ROT-avdrag(http://www.bredband2.com/sites/www/files/page/hollviken-avtal.pdf).

 

Varför då 25 000 i Skåre?

Den största anledningarna till att vårt pris är relativt högt är att vi räknas som landsbygd(område med mindre än 200 invånare). Bor man på landsbygden som vi, hamnar vi långt ner i prioriteringsordningen när de kommersiella bolagen bygger ut fiber i olika områden.  Det är höga kostnader för att bygga ut näten. Det är inte fiberkabeln i sig som kostar utan det är grävning, projektering etc. I början av arbetet med att få fiber till byn var vi i kontakt med Skanova, Telias fiberbolag. De gav mig en muntlig prisuppgift i spannet 2 – 3 miljoner, det skulle ge en kostnad på 50 ’ / hushåll om vi är 40 hushåll som ansluter oss, dvs i bästa fall skulle nästan hela Skåre behöva ansluta sig för att vi ska komma ner till 25 000 kr. Förutom detta höga pris är där även andra nackdelar med den eventuella lösningen, vi skulle få driva hela projektet själva(söka bidrag, projektering, projektledning dvs en otroligt hög gratis arbetsinsats av ett fåtal frivilliga) och vi skulle heller inte vara kopplade till det öppna stadsnätet vilket innebär en stor inskränkning i valfrihet.

Att det är viktigt att även landsbygden får fiber stöds av EU, riksdag och länsstyrelsen genom olika bidrag. TBAB har sökt bidrag hos länsstyrelsen och utan detta bidrag skulle våra bredbandsinstallationskostnader bli betydligt högre. TBAB har tagit ett liknande policybeslut som tex Ystads kommun. I Ystad valde man att vid utbyggnad av bredbandet fick alla betala 25 000 för att ansluta sig till stadsnätet. På detta sätt fick de som hade lägre installationskostnader vara med och betala för dem som hade högre kostnader.

Vi kommer även kunna stoltsera med att vara den första byn i Trelleborgs kommun med att vara bredbandsanslutna

Resultat av Googles bildsökning efter http   900kunder.com wp content uploads 2013 01 smileys.jpg

Jag vill även dela med mig en länk från SvD om varför det är viktigt med fiber.

 

Om Josephine

Jag har bott i Skåre sedan drygt 10 år tillbaka. I huset på Kämpingevägen bor förutom jag, Saga 9 år och sambo Urban. När vi flyttade hit blev det en chock för Urban och mig hur dålig internetuppkoppling som erbjöds. Visst det har blivit bättre men för att täcka våra behov är vi ännu inte i hamn. Med en bra och säker uppkoppling behöver vi inte som idag fundera på om vi kan jobba hemifrån. Vi kan se på filmer i den kvalitet vi vill och när vi vill. Detta är bla punkter som varit min drivkraft i detta projekt.