Varför 25 000:- ?????

Är en fråga som många ställer sig. Vi hör alla talas om orter och vänner där man betalar mindre för sin fiberinstallation. Många vet att tex i Höllviken kommer priset att hamna på 14 250 om man ej har möjlighet till ROT-avdrag(http://www.bredband2.com/sites/www/files/page/hollviken-avtal.pdf).

 

Varför då 25 000 i Skåre?

Den största anledningarna till att vårt pris är relativt högt är att vi räknas som landsbygd(område med mindre än 200 invånare). Bor man på landsbygden som vi, hamnar vi långt ner i prioriteringsordningen när de kommersiella bolagen bygger ut fiber i olika områden.  Det är höga kostnader för att bygga ut näten. Det är inte fiberkabeln i sig som kostar utan det är grävning, projektering etc. I början av arbetet med att få fiber till byn var vi i kontakt med Skanova, Telias fiberbolag. De gav mig en muntlig prisuppgift i spannet 2 – 3 miljoner, det skulle ge en kostnad på 50 ’ / hushåll om vi är 40 hushåll som ansluter oss, dvs i bästa fall skulle nästan hela Skåre behöva ansluta sig för att vi ska komma ner till 25 000 kr. Förutom detta höga pris är där även andra nackdelar med den eventuella lösningen, vi skulle få driva hela projektet själva(söka bidrag, projektering, projektledning dvs en otroligt hög gratis arbetsinsats av ett fåtal frivilliga) och vi skulle heller inte vara kopplade till det öppna stadsnätet vilket innebär en stor inskränkning i valfrihet.

Att det är viktigt att även landsbygden får fiber stöds av EU, riksdag och länsstyrelsen genom olika bidrag. TBAB har sökt bidrag hos länsstyrelsen och utan detta bidrag skulle våra bredbandsinstallationskostnader bli betydligt högre. TBAB har tagit ett liknande policybeslut som tex Ystads kommun. I Ystad valde man att vid utbyggnad av bredbandet fick alla betala 25 000 för att ansluta sig till stadsnätet. På detta sätt fick de som hade lägre installationskostnader vara med och betala för dem som hade högre kostnader.

Vi kommer även kunna stoltsera med att vara den första byn i Trelleborgs kommun med att vara bredbandsanslutna

Resultat av Googles bildsökning efter http  900kunder.com wp content uploads 2013 01 smileys.jpg

Jag vill även dela med mig en länk från SvD om varför det är viktigt med fiber.

 

3 reaktioner på ”Varför 25 000:- ?????

 1. Hej Kalle pensionär

  Tack för dina kommentarer

  Jag skall försöka berätta hur vi arbetar och har arbetat.
  Fibergruppen består av 4 personer som under 2013 arbetat med projektet att få en anslutning med fiberkabel till Skåre.
  Vi har undersökt olika möjligheter och vägar att få till detta. Den lösning vi ser som långsiktigt hållbar är den vi förslår att fastigheterna i Skåre ansluter sig till.
  Anslutningen är frivillig och kommer inte att belasta övriga bybor ekonomiskt.
  Eftersom vi har valt ett öppet nät är det frivilligt att välja tjänster från den leverantör som erbjuder de tjänster man vill ha.
  Vi har med anledning av detta inte kunnat redovisa priser för de olika alternativen. Vi har istället valt att redovisa riktpriser och jämfört med våra egna kostnader för Bredband TV och Telefoni.

  Hur varje fastighetsägare finansiera sin uppkoppling har vi inga synpunkter på.

  Det är ingen i fibergruppen som har för avsikt att bedriva skatteplanering genom fiberanslutningen.

  Vi kommer att ha infomöte i oktober och vi hälsar dig välkommen till detta datum och tid meddelas i nästa vecka.

  Med vänliga hälsningar

  Jan Kärrman
  Benny Ambohm
  Josephine Feldhoff
  Kenneth Lundgren

 2. För att köpa en tjänst för 25 000 kr måste en pensionär först få in
  40 000 kr före skatt. Medan en företagare minskar sin skatt med 25 000 kr genom avdraget. Berätta sanningen om detta trams. Tack! Hyckla inte om kostnaderna. Till detta tillkommer avgifter som pensionären får betala ur egen ficka medan de som kör över sina företag minskar sin skatt även med dessa kostnader.

  MVH

  Kalle

 3. Men jag har ingen egen firma bolag eller företag som belastar kostnaden. Utan får ta ur egen ficka. Och det där med höjning av värdet på huset…nej det går jag inte på. Låt byalaget ta hela kostnaden. Och hyr sedan ut fibrerna. Eller se till att kommunen tar sitt ansvar och ser till att det finns hastigheter över 8 g, som man skryter om att det finns. Trams! Vem har hittat på och driver denna fiber-idioti ! Kan man göra avdrag i deklarationen? Eller betalar arbetsgivaren insatlllationen? Kanske? Men det gör inte pensionen.
  Fiber-vännerna får nog vänta tills gammlingarna dött och begravts…

Kommentarer är stängda.