Invigning av Sydkustens första snorkelled

Som en naturstig, fast under vatten. Så fungerar en snorkelled. Fredagen den 18 september invigde Sydkustens första snorkelled av Kommunalråd Torbjörn Karlsson, öster om Skåre hamn i Trelleborgs kommun. Längs en skyltad led under vatten kan man ta del av det vackra varierade undervattensmiljön här, med dess ålgräsängar och blåstångsskogar.

Trelleborgs kommuns landområde har en förhållandevis liten yta avsedd för rekreation. Utanför kusten finns däremot en rik naturmiljö som man sällan tänker på att den ens existerar. En snorkelled är ett bra sätt att öka tillgängligheten till det marina naturlivet och samtidig informera allmänheten om kommunens havsmiljö på ett spännande och interaktivt sätt. Leden kan beskrivas som en ”naturstig under vattnet”.

Det finns endast ett fåtal snorkelleder i landet, bl.a. vid Rörvik på Sydkoster, Göteborg, i Skälderviken, Malmö, Blekinge och Stockholm. Skåres snorkelled blir den första längs Sydkusten!

Ett antal informationsskyltar sitter på 1-2 meters djup och berättar om det rika djur- och växtlivet. Skyltarna är försedda med handtag som snorklaren kan hålla sig fast vid. Bojar markerar ut skyltarnas positioner. På land finns en informationsskylt om snorkelleden. Snorkelleden har iordningsställts inom ett projekt vid avdelningen Hållbar utveckling vid Samhällsbyggnadsförvaltningen. Snorkelleden är en av de särskilda satsningar som Kommunfullmäktige i Trelleborg valde ut för 2015.

IMG_2348 IMG_2346 Version 2

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 1 =