Skåreboträffar – Detta har hänt -2013/2014

Detta har hänt:

2013

9 januari           Brainstorming

6 februari         Trivselkväll

5 mars                Ulf Bingsgård – Fråga Ulf

3 april                Stefan Bergström – När livet gör ont

23 april              Cecilia Nilsson – Vad växer vid havet?

15 maj                Jan-Åke Hillarp – Sälarna vid Skåre

Juni                     Flaggspelet invigs

FlaggspeletFlaggspelet II 

 

 

 

 

Kräftskiva 2013

 

 

 

 

 

25 augusti        Kräftskiva

25 september Trivselkväll

30 oktober       Carl Aspegren – Glimtar ur Trelleborg AB:s historia

27 november  Hans Janstad – 60 år som journalist

 

2014

29 januari         Ulf Bingsgård – Framtidens Skåre

26 februari       P G Bentz – Vingar över Söderslätt/Sydkustens fågelliv

 Svan 2014

 

 

 

 

 

 

18 mars             Jan-Ingvar Nilsson – Hur förebygger vi inbrott och håller tjuven borta?

23 maj                Paellafest i tältet

Paella

 

 

 

 

 

 

Paellan lagas till

Paellakväll på Costa del Skåre. Skåre Byalag anordnade under våren en rad föreläsningskvällar som möttes av stort intresse av skåreborna. För att sätta lite guldkant på evenemangen firades det avslutningsvis med en paellakväll vid hamnen. Vilket passade väldigt bra eftersom Rolf Kristiansson, välkänd glassförsäljare i Sjöräddningens gamla lokal, en gång i tiden myntat uttrycket ”Costa del Skåre”.

Nu blev det riktigt spanskt på Skåre. Tält restes, paellafatet hettades upp och inte mindre än 44 personer gladdes åt den annorlunda skånska maten. Hans Ekström pratade om de fiskar som kan fångas på Skåre. Regnet höll sig borta och glädjen stod högt i tälttaket. Det kulinariska köket hade dessutom fått en ny rätt – – nämligen ”Paella Costa del Skåre”.

 

Paella II

 

 

 

 

 

 

Många hungriga hade samlats vid hamnen

5 och 12 juli     Röjarfest på redutten med efterföljande fika och korvgrillning

Röjarfest IIRöjarfest I

 

 

 

 

 

 

Skåre byalags ordförande, Alf Olsson och hans hustru Birgitta, inbjöd alla Skårebor till en efterföljande kväll på hamnen. Det grillades korv och det dracks öl. Denna kväll på hamnen kom mycket lämpligt mellan två lördagar då Skårebor gått man ur huse för att med liar och räfsor hyfsa till den redutt i Skåre skansar som länsstyrelsen inte längre vill skjuta till pengar för att hålla fornminnet i god kondition. Nu blev det en hamnkväll där alla Skårebor kunde titta ut över hamnen och havet och förenas i sann bykänsla. Och redutten återuppstod i sin forna glans

Röjarfest Efterfest

 

 

 

 

 

 

 

16 augusti        Kräftskiva

Kräftfest på Skåre hamn. Det hände mycket på Skåre just då. Skåre byalag firade sin traditionella höstfest som naturligtvis gick i Kräftans tecken. Inte färre än 60 personer hade bänkat sig i det stora, nyinförskaffade tältet och trots en ihållande blåst kunde man med hjälp av diverse förtöjningar hålla ”festsalen” på plats. CHRI´S orkester bidrog med trevliga sånger och så småningom som kvällens ”clou” spelade man upp till dans. Och denna pågick tills natten smög sig på.

Dessförinnan hade Skåre båtklubb haft ett informellt möte där det framfördes flera goda förslag om hur den kommande styrelsen, med mycket proffsigt sjöfolk, skulle kunna sätta till alla klutar för att aktivera medlemmarna. Dessa till ”båtnad”.

Som sagt, en dag och en kväll som förenade unga och gamla Skårebor.

Två bröder Moritz gläds åt kräftorna

Kräftskiva 2014

 

 

 

 

 

 

 

Skåre byalags nyinförskaffade tält fylldes med kräftsugna och dansvilliga Skårebor.

Kräftskiva 2014 II

 

 

 

 

 

 

 

 

26 september Göran Christensen – Sånger vid havet

 Göran Christensen - Sånger vid havet

 

 

 

 

 

 

 

29 oktober       Madeleine Brandin – Lust på Söderslätt

MadeleineBrandin - Lust på Söderslätt

 

 

 

 

 

 

 

 

Lusten till Söderslätt. Många hade stor lust att komma till den föreläsningskväll 29.11 som Skåre byalag inbjudit till med Madeleine Brandin som föredragshållare. Madeleine Brandin, arkitekt, författare och poet har trots att hon är född i Finspång efter många arbetsår i den sydligaste av de skånska landamärena förälskat sig i – just det – Söderslätt! Och därför heter hennes senaste bok ”Lust på Söderslätt”.

Av alla ”lustar” är väl denna den mest försvarbara och när Madeleine kapitelvis förklarade denna förståeliga kärlek så räckte det egentligen med inledningskapitlet i boken, ”Här ville jag vara”. Men Madeleine, som varit planarkitekt och turistchef i Trelleborgs kommun och stadsarkitekt och stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun och numera är bosatt på Öster i Trelleborg och flitig skribent och debattör i Trelleborgs Allehanda, ja, hon ville mycket mer. Hon tog åhörarskaran med sig på en initierad och kunskapsrik resa genom byarna på Söderslätt. Man fick lära sig hur husväggarna kalkades sedan de byggts upp av flinta, ler och halm. Men det blev också en historisk tillbakablick, alltifrån de gamla kyrkorna, med sina ibland bevarade målningar som i V Vemmerlövs kyrka, fram till Karl XII och hans redutter vid Skåre skansar och Skåres moderby, Maglarp. Det var en kulturhistorisk resa som fick en ingående betraktelse både när det gällde teglens storlek, tegelbrukens skorstenar och kalkindustrins ugnar.

Det var fullsatt båthus på Skåre hamn och det serverades inte ”sju sorters kakor” utan åtta sorters mjuka kakor. Tala om mjukvara i denna tid av datorer m m.

 

30 november Julgranständning – Familjerna Olsson och Lindelöf spelade och ledde allsång