Jiihaaa Fiber på G

imagesHär kommer vi att försöka håll alla intresserade uppdaterade om vad som händer med utbyggnaden av fiber till Skåre. Tänk vilka möjligheter detta innebär för oss alla och för vår lilla by.

När Sverige skulle elektrifieras eller när det var dags för att installera telefon i hushållen var det många som ställde sig frågor som ”Vad ska vi med det till”, ”Kan det vara något att ha”. Det är många som ställer sig samma fråga i dag gällande fiber. Listan på varför är lång och en del av argumenten listades i dokumentet(Information Fiber) ni fick i brevlådorna.

Något att fundera på gällande fiber:
En fiberförbindelse är egentligen bara en oerhört snabb förbindelse som kan användas för att distribuera tjänster och varor i digital form på båda håll. Denna förbindelse innebär även att vi slipper vara beroende av det fasta telenätet.

För den som ansluter sig innebär det i nuläget en mycket snabb internetförbindelse (100 Mbit/s möjligt idag, >1 000 Mbit/s möjligt i framtiden), möjlighet till att ta emot tv-kanaler, även högupplösta sådana (HDTV) samt möjlighet till billigare telefoni som inte är beroende av Telia och Telias/Skanovas telekablar.  Skanova att lägga ner 2000 telestationer med mindre än 200 abonnenter de närmsta 5 åren. Det betyder att ADSL försvinner, och den fasta telefonen..

För den som inte ansluter sig händer egentligen ingenting på kort sikt. Telefoni, bredband och tv fungerar likadant som idag. Men om nätet byggs ut och flertalet väljer att ansluta sig betyder det på sikt att det telenät som idag används för telefoni, uppringt internet via modem, bredband via ADSL och bredbands-tv får allt färre användare vilket kan leda till att dessa tjänster inte underhålls och till slut upphör att fungera. Det har redan tagits steg för att släcka ner det gamla kopparnätet. Trelleborgs Bredband kommer inte att ha möjligthet att ansluta fastigheter inom en snar framtid om man inte hoppar på tåget nu.

todo

Om Josephine

Jag har bott i Skåre sedan drygt 10 år tillbaka. I huset på Kämpingevägen bor förutom jag, Saga 9 år och sambo Urban. När vi flyttade hit blev det en chock för Urban och mig hur dålig internetuppkoppling som erbjöds. Visst det har blivit bättre men för att täcka våra behov är vi ännu inte i hamn. Med en bra och säker uppkoppling behöver vi inte som idag fundera på om vi kan jobba hemifrån. Vi kan se på filmer i den kvalitet vi vill och när vi vill. Detta är bla punkter som varit min drivkraft i detta projekt.