Bredband i el-nätet

Hej på er.

Brian har samlat ihop matnyttig information om hur man kan använda el-nätet i huset nu när vi får vår snabba fiberuppkoppling.

Bredband via elnätet

Nej, bredband via elnätet innebär inte att du får en internetuppkoppling som är direkt ansluten till en elleverantör. För att kunna använda dig av bredband via eluttaget måste du redan ha en internetuppkoppling, sedan kan du sprida ditt bredband över hela din bostad via ditt elnät. Och varför ska man göra det då? Det ska vi på bredbandslista.se förklara nu.

Varför bredband via eluttaget?

I dessa lägen kan det vara bra att använda sig av bredband via eluttaget:

  • Om du bor i en stor bostad som gör att din WIFI har svårt att nå fram till vissa rum.
  • Om du har jobbigt tjocka väggar som sabbar ditt trådlösa nätverk drastiskt.
  • Om du har en router med dålig signalstyrka är bredband via eluttaget guld värt.
  • Om du gillar att sitta ute i trädgården och surfa men då befinner dig långt ifrån din router, då kan du plugga in en WIFI-adapter i närmaste eluttag.

Om du använder dig av bredband via elnätet i någon av dessa situationer får du ett mycket snabbare och stabilare internet där din WIFI har svårt att ta sig fram.

Så gör du

  1. Bredband via elnätet kallas för E-lan. För att kunna få bredband via dina eluttag måste du alltså sätta upp ett E-lan-nätverk och det gör du genom att skaffa något som kallas för homeplugs, TP-Link-adapters eller liknande. Du måste dels skaffa en adapter som sänder iväg bredbandssignalerna, och ett valfritt antal mottagare som du placerar i de rum där du vill ha bredband via eluttaget. Du kan antingen välja mottagare som har inbyggd WIFI och LAN (bredband via en kabel) eller bara LAN.
  2. Plugga in den medföljande LAN-kabeln i din router eller ditt bredbandsmodem och koppla den till sändaren. Sätt sedan sändaren i närmaste eluttag.
  3. Plugga in mottagarna i de rum där du vill använda dig av bredband via eluttaget. Om du använder dig av WIFI-mottagare behöver du bara koppla upp dig direkt mot mottagaren. Normalt hittar du lösenorden på din mottagare. Om du vill använda dig av LAN behöver du bara koppla LAN-kabeln till din dator.

 

 

 

Om Josephine

Jag har bott i Skåre sedan drygt 10 år tillbaka. I huset på Kämpingevägen bor förutom jag, Saga 9 år och sambo Urban. När vi flyttade hit blev det en chock för Urban och mig hur dålig internetuppkoppling som erbjöds. Visst det har blivit bättre men för att täcka våra behov är vi ännu inte i hamn. Med en bra och säker uppkoppling behöver vi inte som idag fundera på om vi kan jobba hemifrån. Vi kan se på filmer i den kvalitet vi vill och när vi vill. Detta är bla punkter som varit min drivkraft i detta projekt.