Summering av kvällen den 21:e Januari 2015

Nostalgi för Trelleborgare och Skårebor

Vilken skön och varm kväll det blev i nostalgins tecken, då Skåre byalag hade sin månatliga Trivselkväll. Som vanligt ägde den rum i Båtklubbens lokal på Skåre hamn och föredragshållare var Sven Nilsson, välkänd från Föreningen Gamla Trelleborg. Han är sedan länge en kulturprisad samlare av vykort, fotograf av trelleborgsmotiv och från byarna runt omkring, tillika ivrig filmare. Vilket har resulterat i flera böcker och utställningar. Och Sven hade verkligen laddat upp med bilder som fick den fulltaliga publiken att helhjärtat engagera sig i föredraget.

Det var under sin tid som sopmaskinsförare som Sven Nilsson började plåta trelleborgsvyer. Han rökte inte och i fikapauserna blev det tid för att dokumentera Trelleborgs byggnader och platser. an rökteAllt eftersom vykort och bilder förevisades väckte de till livs minnen hos tittarna och det blev ett givande och tagande av Trelleborgs skiftande historia.

Här visades bilder på hjulångaren Svea, fartyget Rex som gick på grund vid Rügen, postångaren Freja, Johanna som länge låg förtöjd i hamnen, Solfjädern, Albäcksstugan, Solgården, Per Palmblads segelbåt, Tryckarehusen, Petterssons skeppshandel, Caltex, den gamla klockan på Nya torget m fl nu försvunna vyer. Där ute ven vintervinden men där inne i båtklubbens lokal serverades hett kaffe och hembakat samt ljuva, varma minnen.

IMG_6174

:

 

 

 

 

 

 

Trängseln var stor när Sven Nilsson berättade om och visade bilder från det gamla Trelleborg med omnejd.