Skåreträff 25 Februari – Marina Reservatet

Stort Skåre-intresse för det marina

Fullsatt hus blev det som vanligt när Skåre byalag arrangerade sin månatliga trivselkväll i Båtklubbens lokal på hamnplan. Denna gång stod det marina på dagordningen, närmare bestämt hur det blivande marina naturreservatet påverkar Skårebornas liv och leverne.

Marinbiolog Filip Hvitlock och Matilda Gradin från Trelleborgs kommun klargjorde begreppen, även om Filip Hvitlock erkände att ju mer man sätter sig in i det marina, ju mer komplicerat blir det. Inte undra på det när det i en droppe havsvatten finns ett i stort sett oräkneligt antal märkliga väsen. Medeldjupet i haven är 3 700 meter, så droppen havsvatten gångrat med detta på längden och höjden – ja, tanken svindlar. Det går 31-34 gram salt per liter vatten, vilket kanske inte låter så upphetsande, men tar man bort allt vattnet så skulle det bli ett 150 meter tjockt lager med salt över hela den torrskodda jorden.

Sedan berättade Filip om gaffeltång som kan bli till gelatin och ålgräsängar (kan man röka sådana?) och hade då verkligen publiken på gaffeln.

Efter den fascinerande marinbiologiska genomgången kom det sedan på Matilda Gradins lott att närmare förklara hur det kommande naturreservatet påverkar enskilda, fiskare, markägare och badande trelleborgare samt turister i en skön förening. Badplatsen vid Skansarna skall vara kvar, tångrensning skall utföras som tidigare, vissa bryggor får även en framtida roll i vattenlandskapet medan andra utan s k ”hävd” lever mera riskfyllt.

Det frågades dessutom mycket om den planerade snorkelleden och den kanske kan bli till ett komplement till den länge efterlysta cykelleden.

Det diskuterades så mycket att de stackars representanterna från Trelleborgs kommun länge fick vänta på en upplivande mugg kaffe med tilltugg. Som pålägg fick de dock en hjärtlig applåd för vänligheten att komma och beskriva, förklara och tillrättalägga.

Skåreträff 25 februari

Filip Hvitlock och Matilda Gradin berättade om det blivande marina naturreservatet.