Skåre båtklubb gästar Bachmans

Det var verkligen en livsviktig sammankomst som Skåre båtklubb hade när man inbjudits till en information hos Bachmans Skeppshandel och Dyk & Flottservice i Malmö. Där fick man ta del av det senaste när det gäller säkerhetsutrustning för sjöfolk, fiskare och fritidsseglare. En grupp om ca 15 man fick bekanta sig med små livflottar, överlevnadsdräkter, flytvästar, nödskott och allt som kan behövas om det går snett på sjön, om olyckan är framme. Då gäller det att ha rätt material, att i tid ha satt sig in hur allt fungerar. Möjligheterna till överlevnad beror på detta.

Det var mycket uppblåsbart, med kolsyra med tillsats av kvävegas. Det var uppblåsbara flottar och livvästar, dock icke någon uppblåsbar sjöjungfru i stil med Uppblåsbara Barbara. Nej, här gällde allvaret, möjligheten att överleva.

Bachmans Skepppshandel, som numera huserar på Nubbgatan 7 (obs! inte Nubbegatan) är en institution i Malmö. Bachmans Repvaruaffär grundades redan 1848, då hade man repslageri på väster i Malmö. Tio år senare fick man tillstånd att driva en fabrik för segelsömmarbeten och då flyttar man repslagarbanan vid Malmöhus till en större bana i Arlöv.

1862 får Bachman burskap som skeppsfournerare och då är Bachmans skeppshandel född. Sedan rullar det på. Grundaren, Fredrik Bachman, avlider vid sekelskiftet, 1800-1900, sönerna tar över och 1910 ombildas företaget till aktiebolag. 1924 kommer Wilhelm G Walldow till firman. De olika avdelningarna utvidgas, partihandeln ökar, liksom tillverkningen av presenningar, flaggor och diverse utrustningsartiklar för fartyg.  Bachmans har flyttat från Mercuriuskvarteret till N Vallgatan 66 och därefter till nr 68. Sedan går flyttlasset till N Vallgatan 74.

1975 sker något som skall förnya Bachmans. Södra Sveriges Dyk & Flottservice startas i Malmö frihamn. Man sysslar med dykeriarbeten och service av livflottar. Året därefter ombildas företaget till aktiebolag med namnet Dyk & Flottservice. Nu flyttar man från frihamnen till de lokaler där verksamheten bedrivs än idag. Och 1981 förvärvar man samtliga aktier i AB Bachmans Repvaruaffär & Skeppshandel. Skeppshandeln drivs vidare som skeppshandel och båttillbehörsbutik.

Bachmans epok på väster i Malmö avslutas 1995 då Skeppshandeln flyttas till Dyk & Flottservice lokaler på Nubbgatan 7. Mycket av den gamla inredningen och atmosfären får gå med på flyttlasset.

Numera ligger fokus på de mindre båtarna, industri och personer som är helt utan båt. I servicestationen erbjuds service av både stora och små livflottar, överlevnadsdräkter och flytvästar.

Hälsningar

Båtklubben