Litteraturcirkeln Strandskatorna

I början av 2015 bildade tio ”Skåre-damer” – Ann-Britt Andersson, Ulla Hagander, Ulla Janstad, Elsa Lindholm, Birgitta Lind-Olsson, Brita Linnér, Kerstin Linsjö, Elisabeth Mansell, Agneta Renström och Ingrid Tågerup – litteraturcirkeln Strandskatorna. (Monika Zschuttig och Karin Eriksson har kommit med senare.)

Deltagarna träffas sedan dess ca var sjätte vecka i Byahoddan (över en kopp kaffe med hembakt!) för att diskutera den bok som alla läst inför träffen. Diskussionerna är för det mesta mycket livliga och omdömena varierande från ”det bästa jag läst” till ”den här boken säger mig inget” när var och en får uttrycka sin mening om ”månadens bok”

Det är mycket sällan alla är positiva till samma bok. Men någon gång har det hänt bland annat efter läsningen av Majgull Axelssons ”Jag heter inte Mirjam”, som fick omdömet ”med beröm godkänd” av samtliga!

Under årens lopp har Strandskatorna läst olika typer av litteratur, från sorgliga, vardagliga, spännande, juridiskt kluriga och feel good-böcker till 2017 års nobelpristagare Kazuo Ishiguros ”Begravd jätte”.

Det är faktiskt relativt lätt att enas om vilken bok som ska läsas till nästa träff. Ofta väljs en aktuell, ganska nyutkommen roman som finns i pocket (med tanke på priset).

Strandskatorna träffas inte bara på Skåre. 2015 åkte de tåg till Bokmässan i Göteborg (med hotellövernattning)!

Det var en härlig upplevelse! Mest folk var det där Leif GW Persson i rosa kavaj pratade om sin senaste bok och där operasångaren Rickard Söderberg lagade och bjöd på ”operadesserter” som reklam för sin efterrättsbok. Strandskatorna fick även se och höra en livs levande Jan Guillou och en likaledes Mark Levengood. Omdömet efter resan var alla överens om: en mycket trevlig och givande ”utflykt”!

I september 2019 besökte en grupp Skarhults slott och utställningen ”Ett jävla solsken” som var uppbyggd kring Fatima Bremmers prisade bok om Ester Blenda Nordström, Sveriges första ”wallraffande” journalist och författare.

Tyvärr finns det inte plats för fler deltagare i den här cirkeln, men det går naturligtvis att starta ytterligare en på Skåre. Hör i så fall av er till någon av ovanstående för tips.

.Strandskatornas terminsavslutning våren 2018. Fr v Ingrid Tågerup, Agneta Renström, Ann-Britt Andersson, Elsa Lindholm, Karin Eriksson, Birgitta Lind-Olsson, Brita Linnér, Ulla Hagander,  Ulla Janstad och Elisabeth Mansell