Skåre byalag hade jazzkväll!

Det var lördagskvällen 27 juli, då ”Dassavy” återigen blev ”Jazzavy”. Det låter kanske lite underligt för den oinvigde, men det är så att intill Skåre båtklubbs lokal finns en liten skylt med ordet ”Dassavy”. En skånsk variant av det franska ”Dejavu”. Det redan sedda. Där mot havet finns en betagande havsvy med långbord och långbänk. Och denna afton, för tredje gången, utspelade sig Skåre jazzkväll med Blow Out:s sjumannaorkester och Lisa Romée som vokalist, Lisa som är Trelleborgs egen fantastiska sångfågel.

Tält hade slagits upp, dansgolv hade lagts ut, sallad och små spett hade inhandlats, olika drycker hade medbragts och så brakade det hela löst. Närmare åttio personer hade samlats för att ”spisa” som det hette förr. Men det skulle också dansas. Vinden var lite okynnig, det ryckte i tältdukarna men det ryckte framförallt i de danslystna benen. Fram mot elva på kvällen så var det fullt ös i sommarkvällen, hamnens katter jammade som vanligt med så långt de förmådde, flaggspelet mitt i rondellen försökte hålla takten i de mera melodiösa passagerna.

Ja, det var en kväll att minnas. Och högst antagligt att upprepa nästa år.

För Skåre-borna håller sig aldrig lugna. Bara veckan innan hade Skåre båtklubb haft ett medlemsmöte med efterföljande fisksoppa. Den berömda Sandgrenska fisksoppan tillagad av Ulf, Mia, Fredrik och amerikanen Bill. Den likaledes berömda aptitretaren ”Slabbi Dashi” fanns att tillgå, liksom ett Quiz, vars resultat i skrivande stund är något oklart. Det var en av sommarens vackraste kvällar, på förhand beställd av Anderslövs meteorolog Nils. Omkring 30 personer deltog i firandet, däribland inbjudna holländska båtturister.

Ja, dessa Skåre-bor. Ännu tidigare hade det avverkats ett Skåre-mästerskap i boule och det brukar alltid även vara ett Skåre-mästerskap i golf. Varför kan inte Skåre-borna ”lyna” sig lite, ta det lugnt och lyssna till fåglarnas sång. Fast det går ju inte när man 4 augusti skall ha en ”familjedag med Räkan Rut” och en efterföljande konsert med Havsbandet. Dessutom har från fiskemuséets sida införskaffats en gammal tändkulemotor. Som under sommarmånaderna startas vid 14-tiden lördagar och söndagar.

Så nu hörs åter det välkända ”dunket” från en gammal fiskebåt.

 

Lisa Romée och Sven-Ola ”Soda” Dahlström.