Skåreboträffar – Detta har hänt 2020

Skåre Byalag 5 februari – Brottsoffersjouren

SKÅRE BYALAG gästades av tre representanter för Brottsofferjouren Söderslätt den 5 februari. Ett drygt 25-tal, nästan samtliga pensionärer, kom till Båtklubbens lokal för att få tips om hur man skyddar sig mot olika brott och vilket stöd Brottsofferjouren kan erbjuda den som drabbas.

– I Brottsofferjouren Söderslätt ingår Trelleborg, Vellinge och Svedala. Det var egentligen på initiativ av en drabbad person, som tyckte att de utsatta glömdes bort, som det hela startade 1986. Vi var den tredje jouren i Sverige och fick  10.000 kronor i startbidrag  av Trelleborgs kommun, berättade Jan-Erik Bång, som varit med från starten.

Brottsofferjouren Söderslätt har ingen anställd, det finns det inte pengar till.

Ingrid Jerlebrink som varit stödperson sedan 2011 informerade om vilken hjälp som finns att få om man råkat ut för något brott.

– Det kan handla om medmänskligt stöd, någon att prata med, hjälp i kontakterna med myndigheter och försäkringsbolag, stöd vid rättegång mm.

En stödperson får inte vara straffad och har tystnadslöfte. Det är ett ideellt arbete.

Claes Månsson tog upp ett aktuellt ämne, brott mot äldre, som ökat katastrofalt den senaste tiden. Ett ämne som intresserade åhörarna i hög grad!

Hur det kan gå till när bankkortet stjäls, om en okänd person lurar sig in i en lägenhet, hur man värjer sig mot telefonförsäljare illustrerades med mycket informativa filmer och en broschyr ”Trygg hemma och borta, att förebygga våld mot äldre”.

Information om Brottsofferjouren finns på www.soderslatt.boj.se

Ann-Britt Andersson från Byalaget tackade de tre stödpersonerna för en intressant afton.

Skåre Byalag 4 mars – Stina med bina

Skåre Byalag hade besök av den entusiastiska biodlaren Stina Hedlund från Bjärred den 4 mars. Ett 25-tal Skårebor samlades för att höra ”Stina med bina” berätta om sitt stora, ganska nyvaknade intresse, för de livsviktiga insekterna.

Innan bina blev Stinas ”livsverk”  –  att odla och sprida kunskap om binas betydelse – arbetade hon bland annat som journalist och florist.

– Jag har sju bisamhällen i Bjärred. Mina bin pollinerar traktens blommor. Det är ett mycket viktigt jobb. Var tredje tugga vi äter är beroende av binas arbete, berättar Stina.

Men vad tycker grannarna om att ha en massa bikupor så nära sitt hus och sin trädgård? Enligt Stina är de bara positiva, dom får ju mycket frukt med hjälp av bina.

Vi får veta en hel del om de olika bina i kupan:

 Om drottningen som är mor till alla bina. Hon är större, har ingen gadd och lever ca fyra år.

Om de 300 drönarna som är lurviga och bara lever en sommar.

Om de 50.000 arbetsbina som är sterila och utför olika uppgifter i kupan, de matar, städar och vaktar.

– Det finns många uttryck om bin, till exempel ”arg som ett bi” det stämmer inte! Däremot är ”flitig som ett bi” helt korrekt, menar biodlare Stina.

Det är viktigt att biodlaren har en drottning av god kvalitet. De finns att köpa hos speciella drottningodlare och är ganska dyra.  Levande drottningar skickas ofta med posten till köparen!

I ett bisamhälle fås normalt ca 30 kg honung.

– Värm aldrig honung över 40 grader, då dör de antibakteriella egenskaperna, varnar Stina Hedlund.

Bina gillar bäst små blommor som lavendel, inte stora rosor och dahlior.

Österrikaren Karl von Frisch fick nobelpris 1973 för forskningen om hur bina ”dansar runt”.

Det intressanta föredraget slutade med att Skåreborna fick tips om hur man börjar med biodling:

– Det är viktigt att man skaffar bra bin med rätt egenskaper, poängterade Stina med bina.

Hon tackades av Byalaget för en intressant kväll.

Skåreboträff hos Stinsen och Stinsan i Smyge den 21 Juli

21 juli åkte Byalaget, ett 15-tal personer i egna bilar, på en sommarutflykt till Bo Persson i Smygehamn. Där var det inte bara en fantastisk blomsterprakt att beundra utan också en imponerande modelljärnväg som väckte stort intresse. 

 

Efter en mycket intressant guidning både av järnväg och växter slog vi oss ner för en fika i trädgården, med corona avstånd obs.

Skåreboträff – Att tala är silver men sjunga är guld

SKÅRE BYALAG 13 oktober

Den 13 oktober arrangerade Skåre Byalag tillsammans med Hammarlövs församling en föredragsafton i Maglarps gamla kyrka. Det var en efterlängtad afton eftersom covid19 satt stopp för alla Byalagets träffar det senaste halvåret. Säkerhetsavståndet mellan besökarna var stort – endast 24 platser i den ganska rymliga kyrkan togs i anspråk för att alla skulle känna sig trygga.

Det blev snabbt fullt (men inte fullsatt!) på kvällens program ”Tala är silver – sjunga är guld” med komminister Evelina Bladh-Winborg, som berättade om sin osannolika väg till prästyrket och underhöll med sin fantastiska sångröst.

En svår stamning som följt henne hela livet utgjorde ett stort hinder  men genom musiken hittade hon en  kraftkälla som gav henne modet att utbilda sig till präst där hon trots sina svårigheter måste tala inför många människor. Till det krävdes det mod!!!

– Det var inte självklart för mig att välja den kyrkliga banan. Jag arbetade i Trelleborgs församling och assisterade en kvinnlig präst vid konfirmationsundervisning. Jag beundrade henne mycket och hon inspirerade mig att välja prästyrket, berättade Evelina.

-Mina föräldrar blev väldigt förvånade när jag berättade om mitt yrkesval. Det tog lite tid för föräldrarna att smälta det, inte minst med tanke på min stamning!

Evelina berättade om tillkortakommanden som är svåra att glömma, om modet som behövts för att leva livet fullt ut och inte gömma sig bakom stamningen  och vara tyst.

– När jag konfirmerades skulle alla läsa verser högt. Jag vägrade så jag fick sjunga i stället och det gick mycket bra. Jag hade ju sjungit i hela mitt liv! Symptomen vid stamning varierar kraftigt i olika situationer och försvinner  helt vid sång!

När Evelina var yngre hände det att hon om någon frågade vad hon hette svarade ett namn som var lättare att säga än hennes eget.

– Jag har lärt mig att undvika vissa ord som är svåra för en stammare och att hitta synonymer och att runda svårigheterna. Jag har blivit riktigt bra på det!

Evelina blandade sin levnadsberättelse med sång, bland annat ”Gabriellas sång” från filmen Så som i himmelen och den älskade  ”Smile”. Hennes röst fyllde den gamla fina kyrkan. Underbart !

Kollegan i Hammarlövs församling, kantorn Glenn Forslund ackompanjerade henne.

Efter föredraget frågade Evelina om publiken ville höra ett extranummer – svaret var ett rungande ja! Hon valde då ”Thank you for the Music” – ett mycket passande val och en fin avslutning på kvällen!!!

Skåre Byalag 10 november, Bokklubben uppdaterar

Hur göra i dessa pandemitider då nio kvinnor skall träffas och det är nio grader och blåser 11 sekundmeter?

Jo, Skåre Byalags bokklubb Strandskatorna, väl påpälsade och med sittdyna under armen, letade upp en lugn plats mellan hoddorna och de upplagda båtarna. Där diskuterades livligt den senast lästa boken ”Där kräftorna sjunger”. Som vanligt blev det många åsikter men man enades snart om att boken var svår att lägga ifrån sig.

En viktig del när Strandskatorna träffas är förstås fikat och många skratt. Så även denna gång.

Till slut blev det en lång diskussion om vilken bok som skulle läsas till nästa träff.

 

Här började kyla och blåst ta ut sin rätt så det var bara att packa ihop.

Bokklubben som aldrig ger sig.