Hamnen i Skåre

Hamnvision

SBKs styrelse har utarbetat en vision för utveckling av Skåre hamn. Den öppnas i ett nytt fönster om ni klickar på nedanstående länk.

Hamnvision Skåre hamn


Varning, grund i inseglingsrännan till Skåre hamn! (2022-05-26)

En gästbåt, med 1,95 meters djupgående, har gått på grund i inseglingsrännan till hamnen. Detta trots att vattenståndet vid tillfället var +0,25 m. Kommunen har låtit sätta ut en gul prick vid uppgrundningen på position 55 22,400’ N, 13 03,250’ E.

Båtar med ett djupgående större än 1,6 m bör iaktta försiktighet.


Hamnbeskrivning

Skåre fiskeläge är en idyll inom Trelleborgs kommun. Hamndjupet skall vara minst 2,0 meter i hela hamnen men det innehålls tyvärr inte. Bottenbeskaffenheten är mjuk lera och gyttja.

Tyvärr finns det en uppgrundning på 1,7 meter i ytterhamnen vid gästbryggan på den östra hamnpiren, strax utanför där båten på bilden är förtöjd.

Längst ner på denna sida finner ni en djupkarta över hamnen.

Kajerna har nyligen blivit träskodda så att fritidsbåtar tryggt kan förtöja. Gästbåtar är välkomna och ska förtöja långsides i ytterhamnen längs den östra hamnpiren. På utsidan av den östra hamnpiren har kommunen låtit bygga en förstklassig badbrygga så båtgäster har väldigt nära till morgondoppet. De som föredrar bad från sandstrand hittar stranden direkt öster om hamnen.

Gästande båtar kan förtöja, koppla upp sig på kommunens öppna wi-fi, fylla vatten och koppla el utan krav på att man först har betalat hamnavgiften eller kontaktat hamnfogden.
Behöver man tömma båtens sanitetstank finns tömningsstationen vid mastkranen i den inre hamnbassängen. Sopkärl för båtsopor finns vid mastkranen på norra sidan av ishuset.
En hjärtstartare finns lätt tillgänglig på ishusets västra vägg, strax bakom mastkranen.

Östra hamnpiren har gott om plats för besökande båtar

Varje kväll tar hamnfogden Alf Olsson, iklädd sin gula väst, en kvällspromenad och tar upp den humana hamnavgiften. Priset för en gästnatt är 170 kr, oavsett båtstorlek. Ingen app krävs för att betala hamnavgiften utan man betalar enkelt med ett betal- eller kredit-kort.

I byn finns ingen affär, restaurang eller kiosk. De allmänna kommunikationerna till centralorten Trelleborg är näst intill obefintliga och cykelväg längs den hårt trafikerade väg 511 har, trots mångåriga löften, ännu inte realiserats. Hamnen passar därför bäst för de båtgäster som uppskattar lugn och ro. Man kan ströva i byn, njuta av lugnet och slå sig i slang med bybor och fiskare. Med lite tur kan man få köpa dagsfärsk fisk över relingen från någon av byns fiskebåtar.

HJärtstartaren finns på ishusets västra vägg

Varje dag från midsommar till september håller båtklubben sitt klubbhus öppet för båtgäster mellan klockan 08 och 21. Där kan båtgäster byta sina utlästa böcker, frysa ner sina kylklampar, sitta och skriva, internetsurfa eller laga till sin måltid i klubbens nyrenoverade kök.

Vill ni veta vad andra båtgäster tycker om Skåre hamn så hittar ni betyg och omdömen på Google Maps under den här länken: https://www.google.se/maps/place/Skåre+hamn/@55.3756609,13.0512063,17z/data=!4m7!3m6!1s0x
465373a983ef24ab:0xb65221adf16ac2df!8m2!3d55.3756579!4d13.0534003!9m1!1b1?hl=sv

Skriv gärna en egen recension om hamnen och människorna i hamnen efter att ni besökt oss.