Detta har hänt:
2013
9 januari Brainstorming
6 februari Trivselkväll
5 mars Ulf Bingsgård – Fråga Ulf
3 april Stefan Bergström – När livet gör ont
23 april Cecilia Nilsson – Vad växer vid havet?
15 maj Jan-Åke Hillarp – Sälarna vid Skåre
Juni Flaggspelet invigs
25 augusti Kräftskiva
25 september Trivselkväll
30 oktober Carl Aspegren – Glimtar ur Trelleborg AB:s historia
27 november Hans Janstad – 60 år som journalist
2014
29 januari Ulf Bingsgård – Framtidens Skåre
26 februari P G Bentz – Vingar över Söderslätt/Sydkustens fågelliv
18 mars Jan-Ingvar Nilsson – Hur förebygger vi inbrott och håller tjuven borta?
23 maj Paellafest i tältet
Paellan lagas till
Paellakväll på Costa del Skåre. Skåre Byalag anordnade under våren en rad föreläsningskvällar som möttes av stort intresse av skåreborna. För att sätta lite guldkant på evenemangen firades det avslutningsvis med en paellakväll vid hamnen. Vilket passade väldigt bra eftersom Rolf Kristiansson, välkänd glassförsäljare i Sjöräddningens gamla lokal, en gång i tiden myntat uttrycket ”Costa del Skåre”.
Nu blev det riktigt spanskt på Skåre. Tält restes, paellafatet hettades upp och inte mindre än 44 personer gladdes åt den annorlunda skånska maten. Hans Ekström pratade om de fiskar som kan fångas på Skåre. Regnet höll sig borta och glädjen stod högt i tälttaket. Det kulinariska köket hade dessutom fått en ny rätt – – nämligen ”Paella Costa del Skåre”.
Många hungriga hade samlats vid hamnen
5 och 12 juli Röjarfest på redutten med efterföljande fika och korvgrillning
Skåre byalags ordförande, Alf Olsson och hans hustru Birgitta, inbjöd alla Skårebor till en efterföljande kväll på hamnen. Det grillades korv och det dracks öl. Denna kväll på hamnen kom mycket lämpligt mellan två lördagar då Skårebor gått man ur huse för att med liar och räfsor hyfsa till den redutt i Skåre skansar som länsstyrelsen inte längre vill skjuta till pengar för att hålla fornminnet i god kondition. Nu blev det en hamnkväll där alla Skårebor kunde titta ut över hamnen och havet och förenas i sann bykänsla. Och redutten återuppstod i sin forna glans
16 augusti Kräftskiva
Kräftfest på Skåre hamn. Det hände mycket på Skåre just då. Skåre byalag firade sin traditionella höstfest som naturligtvis gick i Kräftans tecken. Inte färre än 60 personer hade bänkat sig i det stora, nyinförskaffade tältet och trots en ihållande blåst kunde man med hjälp av diverse förtöjningar hålla ”festsalen” på plats. CHRI´S orkester bidrog med trevliga sånger och så småningom som kvällens ”clou” spelade man upp till dans. Och denna pågick tills natten smög sig på.
Dessförinnan hade Skåre båtklubb haft ett informellt möte där det framfördes flera goda förslag om hur den kommande styrelsen, med mycket proffsigt sjöfolk, skulle kunna sätta till alla klutar för att aktivera medlemmarna. Dessa till ”båtnad”.
Som sagt, en dag och en kväll som förenade unga och gamla Skårebor.
Två bröder Moritz gläds åt kräftorna
Skåre byalags nyinförskaffade tält fylldes med kräftsugna och dansvilliga Skårebor.
26 september Göran Christensen – Sånger vid havet
29 oktober Madeleine Brandin – Lust på Söderslätt
Lusten till Söderslätt. Många hade stor lust att komma till den föreläsningskväll 29.11 som Skåre byalag inbjudit till med Madeleine Brandin som föredragshållare. Madeleine Brandin, arkitekt, författare och poet har trots att hon är född i Finspång efter många arbetsår i den sydligaste av de skånska landamärena förälskat sig i – just det – Söderslätt! Och därför heter hennes senaste bok ”Lust på Söderslätt”.
Av alla ”lustar” är väl denna den mest försvarbara och när Madeleine kapitelvis förklarade denna förståeliga kärlek så räckte det egentligen med inledningskapitlet i boken, ”Här ville jag vara”. Men Madeleine, som varit planarkitekt och turistchef i Trelleborgs kommun och stadsarkitekt och stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun och numera är bosatt på Öster i Trelleborg och flitig skribent och debattör i Trelleborgs Allehanda, ja, hon ville mycket mer. Hon tog åhörarskaran med sig på en initierad och kunskapsrik resa genom byarna på Söderslätt. Man fick lära sig hur husväggarna kalkades sedan de byggts upp av flinta, ler och halm. Men det blev också en historisk tillbakablick, alltifrån de gamla kyrkorna, med sina ibland bevarade målningar som i V Vemmerlövs kyrka, fram till Karl XII och hans redutter vid Skåre skansar och Skåres moderby, Maglarp. Det var en kulturhistorisk resa som fick en ingående betraktelse både när det gällde teglens storlek, tegelbrukens skorstenar och kalkindustrins ugnar.
Det var fullsatt båthus på Skåre hamn och det serverades inte ”sju sorters kakor” utan åtta sorters mjuka kakor. Tala om mjukvara i denna tid av datorer m m.
30 november Julgranständning – Familjerna Olsson och Lindelöf spelade och ledde allsång