Soppvärme på Skåre.
Snön yrde, köldgraderna klingade som istappar, frusna Skårebor letade sig genom drivorna ner till Skåre båtklubbs nyrenoverade lokal och där inomhus väntade den efterlängtade sopp-lunchen i Skåre byalags regi. Smått valna händer skulle snart kunna tina upp medan de omfattade soppskålen.
Denna dag serverades en rykande varm fisksoppa med saffran. Och därtill nybakat bröd –och en aioli – denna smakstarka franska vitlöksmajonnäs som kan ta andan av vilken hungrande som helst. Ja, det var en verklig smak-smäcka om man nu får snacka sportspråk. I varje fall spratt det till i frusna andar på ett högst gourmet-aktigt sätt. Och sedan blev det en god kaka, kaffe med mera.
Det är tiotalet matintresserade Skåre-anknutna bybor som med inspiration av Trelleborgs golfklubbs eminenta kockar försöker att förkovra sig i den ädla kokkonsten. Men på grund av mässfall (kyla och annat otyg) så leddes gruppen denna iskalla dag av den soppkunnige Alf Eriksson. Gruppen hade i alla fall (utan att kasta förklenande uttryck om olika deltagare, som det annars brukas i TV-kocktävlingar) i bästa samförstånd verkat för att åstadkomma den livgivande torsdagssoppan. Som högeligen uppskattades av det 20-tal frusna själar som trotsat vädrets makter.
Sällan har en värmande soppa smakat så himmelsk som just denna isiga, snöiga torsdag.
Mats Moritz koncentrerad på apelsinerna till desserten